Domaći hleb (pan casero)



Potrebno je:
500gr brašna
5gr instant kvasca
7gr soli
3,5 dcl vode
Malo ulja

Priprema:
U brašno dodati kvasac, so i vodu, prvo lagano sa varjačom zamesiti testo( biće lepljivo i mekano), spustite ga na obrašnjavljenu radnu površinu i mesite dok ne prestani da se lepi, presavite ga nekoliko puta i napravite lopticu, istu nauljite sa malo ulja, vratite u posudu i prekrite samoprijanjajučom folijom.
Pošto je testo odležalo 60min i malo naraslo izručite ga na radnu površinu, razvucite i par put presavite sa svih strana ka sredini, okrenite i opet napravite lopticu. U odgovarajuču činiju stavite krpu koju čete da obrašnjavite pre nego što lopticu stavite u nju, poprskate brašnom i lepo ušuškate sa krpom. Testo treba tako da odmara još 60min, rernu treba zagrejati na 250C u koju čete stavite šerpu sa poklopcem (dutch oven) da se zagreva zajedno sa rernom. Kad rerna postigne temperaturu, izvadite šerpu, ubacite testo tako što ćete ga izručiti iz činije, oštim nožem napravite krst, poprskajte vodom, poklopite i vratite u rernu na 15min, nakon toga smanjite rernu na 200C, skinite poklopac i ostavite dok ne dobije boju, oko 15-20min. Hleb ostaviti na rešetci da se ohladi 10min kako bi mogao da se lepo seče.


Prijatno!!!!!




Comments