Burgundska govedina




Potrebno je:



850gr junetine (od leđa)
200gr mesnate slanine
200gr crnog luka (2 veće glavice)
3 čena belog luka
300gr šargarepe
300gr pečuraka
15 komada cherry paradajza
200gr arpadžika (sitan luk, seme luka)
1,5dcl paradajza
1 dcl konjaka
2,5 dcl bujona (goveđeg)
2,5dcl crnog vina
50gr putera
brašno (koliko da se obrašnjavi meso)

Začini:

so
biber
majčina dušica
peršun






Priprema:

Meso iseći na kockice velicine 2x2cm i dobro ga obrašnjaviti, slanininu iseći na štapiće i na malo ulja je dobro urešiti, skloniti iz tiganja i u isti ubaciti meso. Pošto i meso dobije zlatnu koricu i njega ukloniti iz tiganja. Na preostaloj masnoći prodinstati luk sečen na listiće i šargarepu isečenu na kolutove jedno 10-ak minuta i pred sam kraj ubaciti sitno seckani beli luk. Povrće flambirati konjakom pa zatim dodati paradajz i posle par minuta vratiti meso i slaninicu. Začiniti sa majčinom dušicom, dodati so i biber po ukusu. Nakon 10 minuta sve izliti u vatrostalnu posudu (pleh). Preliti već spremljenim bujonom i vinom. Sve lagno promešati i staviti u rernu na 190 stepeni. Posle pola sata u tiganju na puteru prodinstaiti pečurke i arpadžik 10-ak minuta i odmah ih izliti u posudu koju smo izvadili iz rerne, ravnomerno po vrhu. Posudu vrati u rernu na još 10 do 15 minuta. Po vađenju iz rerne posuti seckanim cherry paradajzom, secenim na pola i sitno seckanim peršunom. (pogledaj te slike).


Služiti sa više vrsta hleba, isečenih na kriške, kratko zapečenih u rerni kao tost.
Prijatno!!!! 

Comments