Sarma - ukusi zime

Potrebno je

1.750g kupusa / veća glavica kiselog kupusa
600g mešanog mesa
3 srednje glavice luka
2 čena belog luka
1 šargarepa
1 paškanat
50g celera
100g sveže paprike
100g slanine
1/2 ljute paprikie
1 mali paradajz

Začini

1/3 veze peršuna
so, biber, aleva paprika, tucana paprika

Priprema

Isprati kupus u hladnoj vodi, ako je kupus dosta slan ispirati malo duže.
Na masti propržiti crni luk sa ljutom paprikom (ljuta paprika će pustiti svoju ljutinu na samom početku i celo jelo će biti blago ljuto), dodati beli luk, šargarepu, paškanat, celer, svežu papriku i sve dinstati dok ne omekša. Potom dodati meso i nastaviti sa dinstanjem. Na kraju dodati svež paradajz i začine. Sveže mleveni biber je uvek bolja varijanta ako ga imate nego već mleveni biber.
Ja volim male sarme te list delim na pola, sredinu gde se nalazi tvrdi deo odbacim. Sarme prvo sve zarolam a potom ređam.
Dno šerpe u kojoj će se sarme krčkati premažem mašću, prekrijem zaprškom koju razblažim sa vodom, na to stavim jedan list kupusa i naređam sarme, između sarmi ubacim kobasicu, suvo meso, slaninu, pokrijem taj red listom kupusa i ređam sledeći...
Sarmu krčkam u rerni na 120ºC poklopljenu 4h.



Comments